Vartiaiset ry

 

Tervetuloa sukuseuramme kotisivuille!

Yhdistyksen tarkoituksena on Vartiaisten suvun yhteenliittymänä

  •     Koota piiriinsä isän tai äidin puolelta Vartiaisten sukuun kuuluvat tai avioliiton kautta siihen liittyneet henkilöt
  •     Pyrkiä selvittämään suvun vaiheet ja historia
  •     Kehittää suvun keskuudessa suoritettavaa sukututkimusta
  •     Järjestää sukupäiviä, yhteisiä kokouksia ja erilaisia retkeilyjä ja muita sen toimintaan liittyviä tilaisuuksia
  •     Harjoittaa yhdistyksen päämääriä edistävää julkaisutoimintaa.

Västinniemen haara

Taulu 1

I Jussi Vartiainen. Mainittu voudintileissä 1565-79 Savilahden neljänneskunnan Jännevirran kymmenyskunnassa.

Lapset:
Jussi Mainittu voudintileissä 1580-81.
Niilo. Tauluun 2.
Heikki

Taulu 2 (taulusta 1)

II Niilo Vartiainen. Mainittu eri lähteissä 1595-1649. Niilo Vartiainen on Kuopion käräjillä 5.4.1644 mainittu rikkaaksi mieheksi ja vuoden 1649 talvikäräjillä todettiin omistavan Akonpohjanmaan ulkomaan. Hänen tiedetään olleen ainakin kahdesti naimisissa.

Lapset:
Maikko. Tauluun 3.
Heikki mainittu henkikirjoissa 1634-35. Vuoden 1634 karjaveroluettelon mukaan Heikki Niilonpoika asui Pieksässä, mutta vuoden kuluttua hänet todetaan varattomaksi torppariksi Riistavedellä. Hän lienee kuollut varhain ja ilman jälkeläisiä.
Matti. Tauluun 4.
Niilo. Tauluun 5.
Lauri. Tauluun 6.

Taulu 3 (taulusta 2)

III Maikko Vartiainen

Puoliso: 1637 Esko Polvinen

Taulu 4 (taulusta 2)

III Matti Niilonpoika Vartiainen. Elänyt Ryönänniemellä. Mainitaan ensimmäisen kerran ruodusluettelossa vuonna 1637. Sen perusteella hän on syntynyt viimeistään 1620 tienoilla, ehkä aikaisemminkin. Henkikirjoihin hänet merkittiin vasta 1644 lähtien. Vuonna 1664 laaditussa verollepanokirjassa kerrotaan, että Matti, Lauri ja Niilo Niilonpoika Vartiainen sekä viimeksi mainitun poika Pertti omistivat yhdessä 1½ veromarkan maat: Akonpohjanmaan, Pitkäjärvensuun, Purhanniitun Korhonniemestä, Harpalan ja Kallioniitun. Kullakin oli hevonen ja lehmä, jonkin verran tervametsää ja he maksoivat veroa osuudestaan Muuruveden kalastamoon. Viimeinen asiakirjatieto Matti Niilonpojasta on Kuopion talvikäräjien tuomiokirjassa 1685, jolloin hän merkitytti yhdessä veljensä Niilon ja veljenpoikansa Olli Laurinpojan kanssa oikeuden pöytäkirjaan vuonna 1682 suoritetun jaon, jossa heidän yhteiset perintömaansa oli jaettu kaikien kolmen kesken. Asiakirjojen perusteella Matti Niilonpojan pojat olivat hurjaluonteisia. Oletettavasti siksi vanhimmat pojat tehtiin perinnöttömiksi ja nuorin poika Olli sai kaiken kiinteän ja irtaimen omaisuuden Kuopion talvikäräjien päätöksellä vuonna 1687. Vanhimman pojan Matin poika valitti laamanninoikeuteen, joka tuomitsi tilan 31.1.1688 hänelle. Jatkuvista riidoista huolimatta Olli Matinpoika jäi kuitenkin asumaan tilalle perheineen.

Taulu 5 (taulusta 2)

III Niilo Niilonpoika Vartiainenk. 1682 Kuopion pitäjä. Niilo Niilonpoika mainitaan v. 1637 ruodutusluettelossa, vuoden 1639 henkikirjan mukaan hän asui vielä Ryönän kylässä, mutta viisi vuotta myöhemmin Siikaniemessä Riistaveden kylässä. Tällöin hänellä oli kuusi pientä lasta, joista ainakin kolme poikaa eli aikuisiksi. Niilo oli elossa vielä 1679, jolloin hän veljensä Matin kanssa käräjöi osuudestaan Akonpeltonurmeen.

Taulu 6 (taulusta 2)

III Lauri Niilonpoika Vartiainen k. 16.4.1670 Kuopion pitäjä. Västinniemen 1. isäntä. Varhaisin maininta Lauri Niilonpojasta löytyy vuoden 1637 ruodusluettelossa. Vuoden 1664 verollepanomaakirjassa hänen asuinpaikakseen merkittiin Västinniemi. Kuollessa häneltä jäi leski ja ilmeisesti viisi poikaa ja ainakin yksi tytär. Kyseinen leski oli vaihtanut miehensä osuuden Akonpeltonurmesta kahteen muuhun niittyyn. Kun Akonpeltonurmi käräjillä 25.8.1679 määrättiin jaettavaksi Laurin veljien Matin ja Niilon kesken, saivat Laurin pojat Niilo ja Olli osuutensa rakennuksista.