Vartiaiset ry

Tervetuloa sukuseuramme kotisivuille!

Yhdistyksen tarkoituksena on Vartiaisten suvun yhteenliittymänä

  •     Koota piiriinsä isän tai äidin puolelta Vartiaisten sukuun kuuluvat tai avioliiton kautta siihen liittyneet henkilöt
  •     Pyrkiä selvittämään suvun vaiheet ja historia
  •     Kehittää suvun keskuudessa suoritettavaa sukututkimusta
  •     Järjestää sukupäiviä, yhteisiä kokouksia ja erilaisia retkeilyjä ja muita sen toimintaan liittyviä tilaisuuksia
  •     Harjoittaa yhdistyksen päämääriä edistävää julkaisutoimintaa.

KUTSU: ”Muistiinmerkitsijä – Albert Vartiaisen elämä ja perintö” -kirjan julkistamistilaisuus keskiviikkona 19.6.2024 klo 15.00

mennessä | 10.06.2024

Kiihtelysvaaran Pappilassa (os. Tohmajärventie 39, Kiihtelysvaara) julkistetaan keskiviikkona 19.6.2024 klo 15.00 kiihtelysvaaralaisen maanviljelijä ja perinteenkerääjä Albert Vartiaisen elämäkertateos. Kirjan on kirjoittanut kirjailija Vuokko Sajaniemi. Tilaisuuden avaa valtiopäiväneuvos Matti Väistö, jonka jälkeen Vuokko Sajaniemi esittelee uutuusteosta.

Albert Vartiainen (1892–1985) oli Kiihtelysvaaran Röksästä kotoisin oleva maanviljelijä, joka muistetaan perinteenkeruu- ja kotiseututyöstään. Hän syntyi pienellä maatilalla kaskikulttuuriin viime hetkinä, kansallisen heräämisen kynnyksellä, ja aikuiseksi kasvaessaan häntä ympäröivät maaseudun kiihkeä kehitys sekä suurten kansanliikkeiden huuma. Albert omisti elämänsä kotitilansa ja kyläyhteisönsä kehittämiseen yhdessä sisartensa Hilman ja Riitan kanssa.

Talonpoikaisen elämäntavan lisäksi Vartialassa vaalittiin kulttuuria ja kirjallisia harrastuksia. Sisarukset heräsivät sivistysaatteeseen varhain, ja jo pienestä pojasta Albertin saattoi tavata kynä kädessä muistiinpanoja tekemässä. Vuosikymmenten kuluessa muistiinmerkitsemisen palo kasvoi mittavaksi keruutyöksi ja Vartiaisten kotitalo vieraanvaraisuudestaan tunnetuksi kulttuurikodiksi, jonka katon alla toimi muun muassa Röksän kylän posti ja kirjasto sekä Albertin kokoama yksityismuseo.

Muistiinmerkitsijä – Albert Vartiaisen elämä ja perintö on tarina kaskimaiden pojasta, joka suurten aatteiden innoittamana halusi ymmärtää niin nykyisyyttä kuin menneisyyttä. Albertin silmien kautta kirjan lukijalle avautuvat arkinen elämä itäisten vaarojen kylissä, maaseudun kehityskaari 1900-luvulla sekä kansansivistysaatteen voima.

Teoksessa pääsevät ääneen myös Albert Vartiaisen tunteneet aikalaiset. Vartiaisen elämänvaiheiden ohella kirjassa esitellään hänen keruutyönsä sisältöjä. Runsas kuvitus elävöittää teoksen tarinaa ja ajankuvaa. 

Kirjan kustantaja on Viesimon Vire ry. Kirjaa on mahdollista ostaa julkistamistilaisuudessa 25 euron erikoishintaan. Tilaisuus on kaikille avoin. 

Lämpimästi tervetuloa!

Vuokko Sajaniemi, kirjailija                                                             Matti Väistö, Viesimon Vire ry:n puheenjohtaja

Aika: Keskiviikko 19.6.2024 klo 15.00

Paikka: Kiihtelysvaaran Pappila, Tohmajärventie 39, Kiihtelysvaara

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet: vuokko.sajaniemi@gmail.com, matti.k.vaisto@gmail.com 

Kirjahankkeeseen liittyen Kiihtelysvaaran kotiseutumuseossa on 5.6.–28.7.2024 esillä erikoisnäyttely ”Albert Vartiainen – Perinteenkantaja”, johon voi tutustua ke–la klo 10–17 ja su klo 11–16.

Kutsu ladattavissa tästä linkistä