Kaavin kirkkomaalle johtavan portin läheisyydessä olevalle viheralueelle on pystytetty Vartiaisten muistokivi.
Arkkitehti Henrik Wartiainen on suunnitellut tämän "Vartiaisten vaelluskiven" - kuten hän sitä kutsui - muodon, sijoituksen ja siihen kiinnitetyt laatat. Se on lohkottu seudulle tyypillisestä syväkivestä, joka on laadultaan luja kestäen hyvin sään vaihtelut.
Muistomerkin pääkivi on mustaa gabroa. Pääkiven ympärillä olevat pienemmät kivet ovat seudun eri kivilajeista. Kuvassa vasemmalta lukien kivilajit ovat punaharmaa graniitti, gneissi, kuparimalmikivi, kromidiopsidi, kuparimalmikivi sekä musta gabro. Muistomerkin pääkivi on louhittu Enon Kuismavaarasta ja kuparimalmikivet sekä kromidiopsidi Keretin kaivoksesta.
Kiveen on kiinnitetty kaksi messinkilaattaa. Ylempänä on Vartiaisten vaakuna, heraldikko Olof Erikssonin vuonna 1985 suunnittelema sukutunnus. Alemmassa laatassa on kohokirjaimilla teksti "Esivanhempiemme raivaajatyölle. Olkoon se velvoitteena myös nykysukupolville." Muistokivi on tarkoitettu osoittamaan kunniaa kaikille esivanhemmille, ei pelkästään yhden suvun. Kenenkään Kaavin kirkkoon kulkijan ei tarvitse tuntea vierautta muistokiven takia, todettiin Antti Vartiaisen pitämässä puheessa muistomerkin paljastusjuhlassa 11.6.1995.
Muistokiven sijoituspaikaksi valittiin Kaavi, koska yksi sukuhaara on vankasti kaavilaista. Kaavin sankarihaudassa lepää 16 Vartiaista ja kaavin hautausmaalle on haudattu Vartiaisia enemmän kuin minnekään muualle - tietääksemme liki tuhat henkilöä.