Apteekinhoitaja luotsaa laivaa kovan kilpailun keskellä

Aamulehti
27.5.2013

Teksti     Antti Ojala
Kuva       Eriika Ahopelto

Uusiin tehtäviin: Kati Vartiainen sai apteekkikipinän lukioajan työharjoittelusta

Proviisori Kati Vartiainen on aloittanut huhtikuun alussa Yliopiston Apteekin apteekinhoitajana Tampereella.

Miksi halusit töihin Yliopiston Apteekkiin Tampereelle?
 - Pidän Yliopiston apteekista työpaikkana. Olen aiemmin tehnyt samoja apteekinhoitajan töitä Lahdessa. Tampere on Lahtea isompi paikka ja tarjoaa uusia haasteita. Työssä ei ole suurta eroa: Tampereella mittakaava on vain suurempi. Lisäksi Tampere on mukava kaupunki. Mieheni käy töissä Kangasalalla, joka oli totta kai yksi side.
Mitä apteekinhoitaja tekee työkseen?
 - Apteekinhoitajalle kuuluu hyvin monimuotoisia tehtäviä. Vastaan Tampereen toimipisteen apteekin toiminnasta. Olen vastuussa kaikesta, muun muassa asiakaspalvelun laadusta.
Miten päädyit apteekkialalle?
 - Proviisori ei ollut haaveammattini. Olin lukioaikana apteekissa työharjoittelussa. Siitä sain kimmokkeen hakeutua lukemaan farmasiaa Kuopion yliopistoon.
Mikä on työssäsi parasta? Entä ikävintä?
 - Parasta on se, että saan viettää aikaa ihmisten parissa. Asiakaspalvelu on nautinnollista, ja työkavereiden kassa on mukava olla tekemisissä. Onnistumiset asiakaspalvelussa ovat kaikkein parasta. En osaa sanoa mitään huonoa. Pidän työstäni ja halusin lisää haasteita.
Miten ensimmäiset kuukaudet ovat sujuneet?
 - Hyvin. Pidän Tampereesta, ja apteekissa minut on otettu hyvin vastaan.
Mitkä ovat apteekkialan suurimmat haasteet?
 - Apteekin maailmassa tapahtuu varmasti jossain vaiheessa suuria. Mutta milloin? Sitä kukaan ei voi tietää varmasti, sillä siihen vaikuttavat poliittiset päätökset. Kilpailu apteekkialalla on koventunut huomattavasti aikaisemmasta, sillä päivittäistavarakaupoissa on myynnissä osin samoja tuotteita kuin apteekeissa. Siinä riittää varmasti paljon haastetta tulevaisuudessa.
Miten muuten apteekkiala on muuttunut 14-vuotisen urasi aikana?
 - Tietoteknisesti ala on edennyt. Apteekkiohjelmat ovat vaihtuneet. Uudet sähköiset reseptit ja Kela-korvaustietojen sähköinen kysely on otettu käyttöön. Myös varastonhoito on siirtynyt tietotekniikan piiriin.
Miltä Suomen apteekkipalvelut näyttävät vuonna 2030, jos saisit toteuttaa omaa näkemystäsi?
 - Nyt tuli vaikea kysymys. Haluaisin, että apteekki voisi jatkaa asiakaspalvelun kehittämistä kuten tähänkin asti. Uusia tuotteita ja palveluita on varmasti valikoimassa. Apteekissa työskentelevänä toivon, että asiantuntevan neuvonnan ja hoidon onnistumisen takia apteekki säilyisi lääkkeiden myyntipaikkana.
Miten rentoudut?
 - Vietän vapaa-aikaa mieheni ja kahden lapsemme kanssa. Menemme lasten ehdoilla. Kesällä tietysti mökkeilemme.

Kilpailu apteekkialalla on kiristynyt viime vuosina, mutta Kati Vartiainen vannoo huolellisen asiakaspalvelun nimeen.

ANTTI OJALA