Sukututkimus

Foorumit:

Hei!

Sinänsä hassu kysymys tällaisella sukupalstalla, mutta kiinnostaisi tietää, ketkä kaikki Vartiaiset harrastavat sukutukimusta? Mitä sukuja tutkitte?

Itse olen aloittanut vanhojen tonginnan viime vuonna ja tutkin pääsääntöisesti Pellisiä (alueena tällähetkellä ollut Kitee). Myös Nevantaustat, Pekkiset ja tottakai Vartiaiset ovat jonkinlaisessa osassa tutkimuksiani.

Jonkin sortin sekametelisoppaa täällä myös hämmenetään ja siihen kuuluu osana Vartiaiset, mutta kylläkin Pielisjärven suunnalta, mistä ilmeisesti ei ole kovinkaan selviä tietoja taaksepäin 1600-luvulla.

Asiaan liittyvät tiedot otan ilolla vastaan, jos jollakin on jotain tietoa. Painotuotteista tilasin jo tuon 1500-1600-luvun kirjasen, jos siitä jotain lisätietoa löytyisi.

Tiedän kuitenkin, että jotakin kautta menee Vienan Karjalaan juuret, mutta mistä, se onkin sitten epäselvää. Tämä tieto taas tulee dna-testien kautta yhteisen  ties minkä polven-serkun kanssa.

Itse kehoittaisin sukua miettimään näitä dna-testejä, jos epäselvää on, missä polvet ovat kulkeneet ja onko yhteiset esi-isät olemassa ja lisätietoa halutaan. Käsittääkseni y-puolen testauksissa esim. Geno-2-testillä tulee tällä hetkellä laajimmin haplopuun haaroja näkyviin ja sen tuloksen siirtämisellä FTDNA:lle, tulisi serkku-osumia kummasti, jolla asiat voisivat selvitä ja kartta sukulaisuuksissa selvitä. 

Itsellä tai siis veljellä ei ole Y-testiä tehtynä, joten en osaa siitä kertoa, mutta odottelen itse paraikaa MtDna-testin tulosta (äitilinja ä-ä-ä-ä suoraan). Jokin kuva asiasta tämän äitilinjan selvittämiseen tulenee muodostumaan jonkin kuukauden sisällä, miten paljon tuon testin ottaminen auttaa? Pitkälle on kyllä jo selvillä muutenkin tiedot.

Tuo Y-testi antaisi isälinjoista suoraan tietoa i-i-i-i haplopuun mutaatio-osumilla, mutta paperityötä sekin vaatii.

Meillä tuo y-linjan teettäminen ei käsittääkseni Vartiaisiin nähden auttaisi, koska liityn Vartiaisiin äidin isän kautta.

Terveisin

Taina Hyrske

Vielä lisäkommentti: tuo siirto geenitestin teon jälkeen siirtää siis Genon tiedot FTDNA:lle.  Serkkujen löytymiseen pitää FTDNA:lta ostaa Familyfinder-testi, se tehdään lisäostona tuosta Geno2-testistä.

Geno 2 tekee vain huomattavasti laajemman markkeritestauksen, jolla saadaan syvyyttä enemmän näihin haplopuiden haaroihin ja sitä kautta enemmän tietoa, sen vuoksi se kannattaa tehdä näin.

Sanovat viisaammat näin. :)

FTDNA:lla on myös ns. Suomi-Dna-tutkimus, jossa yleisellä tasolla tutkitaaan väkemme liikkumista, sinnekkin voi sitten testin tehtyään osallistua. Itse en vielä sitä tunne hyvin, vaikka mukana olenkin.

Mielenkiintoista kuitenkin.

Taina Hyrske

Pistän ihan vaan vielä tämäkin tiedoksi, jos asia sattuu jotakuta kiinnostamaan.

Tällä saa myös dna-haploryhmätiedot sekä sukulaisosumat sekä lisäksi vielä terveyspuolen, listan mahdollisista geeneihin liittyvistä riskeistä joihinkin sairauksiin, lääkkeiden hoitotasoon reagointiin ja kaikkea muutakin pienempää tietoa. Tällä firmalla on ehkä laajempi kanta, mutta tämä ei tee erillistä y-puolen testausta, testi tehdään eri lailla.  Tämän testin voi myös siirtää FTDNA:lle, mutta silloin ei tätä y-puolta suoraan tule.

Tämä on sylkitesti ja kuljetusmaksu edestakaisin on summassa ja maksaa saman verran kuin itse paketti.

Oma versioni testeistä on mennyt näin: 23nd me - siirto FTDNA- FF-osto ja sen jälkeen vielä erikseen Mtdna. 

23ndme-kantamme on siirretty Gedmatch-nimiseen ilmaiseen ohjelmaan, jossa muutamien isompien eri firmojen tuloksia voidaan verrata ja saada siis useamman firman tuloksista serkkuosumia selville.   Tämä kaikki vaatii kuitenkin tietenkin henkilökohtaista yhteydenottoa osumiin, joilla osalla on sukupuu selvillä, osalla ei tai huonosti. Silloin ei tietenkään yhteys selviä, mutta niiden kohdalla, joilla paljon sukpuuta on selvillä, voi osumia tulla ja uutta tietoa tulla.

Harkinnassani tällä hetkellä vielä veljelle y-puolen testi FTDNA:lta.

 

prometh-jotain firman kautta voi myös ostaa terveyspuolen tuloksen FTDNA:n tuloksesta. Kanta ajetaan heidän ohjelmaansa ja 10 minuutin kuluttua on tulos selvillä. Sekin on täällä tehty. :)

Tutkailkaapa netistä eri vaihtoehtoja, mikä kellekkin olisi se oikea eli mitä tietoa haluaisitte saada?

Nuo FTDNA:n markkeritestit on tehtävä tarpeeksi isoina, muistaakseni 67 on jo hyvä, ne pienimmät eivät kuulemma anna tarpeeksi tietoa ja nopeasti nälkä kasvaa syödessä. Juuri tänään luin kommentin, että jos hän olisi tiennyt tuon Genon noin hyväksi, ei hän olisi ostanut FTDNA:n y-puolta vaan suoraan Geno 2:sen.

Ehkä hieman sekavaa alussa, mutta kyllä se siitä aukeaa.

En siis ole mikään asiantuntija, ihan olen vaan testin ostanut ja hiukka lukenut asiasta.

 

Terveisin

Taina Hyrske

Käyttäjän Joni-Pekka Vartiainen kuva

Ajattelin kysyä että voiko sukututkimuksen tehdä vaikka ei liity sukuseuran jäseneksi? :)

 

 

Ei sukututkimuksen tekeminen ole riippuvaista siitä kuuluuko sukuseuraan vai ei.

 

 

Mutta sukuseuralta ei voi tilata sukututkimusta, sukuseura voi kuitenkin auttaa sukua tutkivia, mikäli sukuseuran tiedossa on jotain mikä helpottaa oikean suunnan löytymistä.

 

 

Sukututkimus on mukava harrastus jota nykyään voi tehdä itse kotona. Ilman suurempia kustannuksia selviää jos pääsee vanhempien tai sukulaisten antamilla tiedoilla yli 100 vuotta sitten syntyneiden esivanhempia kirkonkirjatietoja tutkimaan netistä.

 

Mikäli haluaa tietoja 100 vuotta tuoreemmista henkilötiedoista ne joutuu ostamaan. Ev. Lut. kirkon jäsenien tiedot voi tilata mistä seurakunnasta tahansa, ne ovat kirkon yhteisessä Kirjuri-tiedostossa. Muiden tietoja saa väestörekisteristä. Kaikkien tietoja ei kuitenkaan saa sillä jokaisella on oikeus kieltää tietojensa luovuttaminen mm. sukututkimuskäyttöön.

 

 

Vartiaiset ry:n sukututkimustiedostossa on yli 25 000 henkilön tietoja 1600-luvun loppupuolelta alkaen.

 

Vuosina 1900 – 1999 syntyneistä tietoja on 9800 henkilöstä ja vuoden 2000 jälkeen syntyneistä 240 henkilöstä.

 

 

Sukuhaaroja on tiedossa useita kymmeniä ja niitä pyritään yhdistämään mahdollisuuksien mukaan.

 

Viime vuoden lopussa aloitetulla DNA-testiprojektilla on jo saatu varmuus että kuusi Itä-Suomen sukuhaaroista on melko ”läheisiä” toisilleen.

 

 

Vartiainen nimen ovat ottaneet 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella muutamat Länsi-Suomen perheet. Heitä on ollut ajoittain aktiivisesti mukana sukuseuran toiminnassa, mutta vielä ei ole yhtään ollut DNA-testeissä.

 

 

Vartiaiset ry on julkaissut viiden sukuhaaran kirjat, onko jollakin lähisukulaisella jokin näistä kirjoista sellaisen avulla pääsisit helpommin alkuun.